Algemene beschouwingen 2021

vrijdag 05 november 2021 10:09

Inleiding

Dit is alweer de laatste programmabegroting van dit college. Omdat er in maart volgend jaar weer verkiezingen zijn, heeft het college gekozen voor een “beleidsarme” programmabegroting. De programmabegroting is de input voor de algemene beschouwingen. Met de algemene beschouwingen kijken we vooruit naar wat het komende jaar ons gaat brengen. Maar wie vooruitkijkt, moet ook achteruitkijken. Er ligt een moeilijk periode achter ons. Voor de gemeente en de inwoners. De impact van Corona is groot en de gevolgen mentaal, fysiek en financieel zijn nog niet volledig zichtbaar. Ook in Midden-Delfland zijn er grote klappen gevallen. Gelukkig hebben we ook gezien dat als het erop aankomt we in Midden-Delfland oog voor elkaar hebben. Dat we in staat zijn om elkaar op creatieve manieren te vinden en elkaar te helpen. Van spontane activiteiten waarbij de ene inwoner de boodschappen deed voor de andere tot gecoördineerde activiteiten waarbij door inwoners bij de supermarkt in Maasland boodschappen werden ingezameld of gedoneerd voor de voedselbank. Dit zijn voorbeelden die waardevol zijn in de samenleving die wij voor ogen hebben. Wij zijn ervan overtuigd dat het ook na de coronacrisis belangrijk is om te geloven in en te werken aan een gemeente waar het niet uitsluitend gaat om ‘ik’ maar steeds meer om ‘wij’. Samenleven vraagt oog hebben voor elkaar.

Financiën

Van de gemeente verwachten wij dat zij een betrouwbare, goede rentmeester is van de beschikbare middelen. Het gaat om gemeenschapsgelden, die hetzij via de afdracht van de Rijksoverheid, hetzij via de gemeentelijke belastingen zoals de Onroerende Zaak Belasting (ozb), door onze inwoners zijn opgebracht. Door de positieve financiële gevolgen van de septembercirculaire 2021 zijn er in 2022 geen onttrekkingen uit de algemene reserve meer nodig om de begroting sluitend te krijgen. Dat is goed nieuws. Wij zijn het volledig eens met het terugdraaien van de huidige systematiek voor berekening van de OZB-aanslag. Het hanteren van een vast tarief zou met de stijgende huizenprijzen de OZB- heffing opnieuw fors doen stijgen. En een stijging van 10% zou buiten proportioneel zijn.

Sociaal Domein en Welzijn

Een gezonde gemeente is een gemeente waar alle mensen meetellen. Een gemeente waar iedereen die zorg nodig heeft deze ook ontvangt. Dat iedereen zich uitgedaagd of uitgenodigd voelt om deel te nemen aan activiteiten. Het sociaal domein is en blijft een ing ewikkeld domein waar veel geld in omgaat. Zorg heeft daarom een verstandige aanpak nodig, waar kwaliteit voorop staat, waar mensen vóór financiën gaan en waar vrijwilligers en mantelzorgers worden gezien! Dit verdient de volle aandacht van de gemeente! Recent ontvingen alle raadsfracties een brief van de huisartsenpraktijk in Schipluiden om samen de mogelijkheden te bekijken voor alternatieve huisvesting. De huidige huisvesting is, vanwege de toegenomen vraag naar eerstelijnszorg, niet meer toereikend. Naar ons idee een legitieme vraag. Immers, met een toenemende zorgvraag neemt ook de vraag naar personeel en ruimte toe. Over een vergelijkbare probleem in Den Hoorn hebben we enkele maanden geleden in commissieverband met elkaar gesproken.

  • Is het college bekend met de noodkreet van de huisartsenpraktijk in Schipluiden?

  • Is het college bereid om, samen met de huisartsenpraktijk, te zoeken naar een daadwerkelijke oplossing?

  • Kan het college aangeven wat de stand van zaken is rond de zoektocht naar adequatere huisvesting van de huisartsenpraktijken in Den Hoorn?

  • Zijn er, voor zo ver het college bekend, vergelijkbare problemen in Maasland?

Jeugdzorg

Het lijkt erop dat in Midden-Delfland de periode van weinig grip en sturing op de kosten en de effectiviteit van de jeugdzorg voorbij zijn. De afgelopen periode zijn mede door financiële en kwalitatieve investering in o.a. het maatschappelijk team goede stappen gezet. Wij zijn blij dat de Rijksoverheid naar aanleiding van de uitspraak van de arbitrage commissie stru ctureel meer geld heeft toegezegd voor de jeugdzorg. Maar het is óók een bekentenis. Het is de erkenning dat we jarenlang te weinig middelen hadden om deze taken goed uit te voeren. Wij zijn het eens dat het goed is om ‘aan de voorkant’ daar waar eerder en korter zorg gegeven kan worden, moet worden ingezet. De preventieve aanpak. We zien een maatschappelijke ontwikkeling waarbij ouders steeds vaker een beroep doen op jeugdhulp. Ouders willen dat hun kinderen het beter hebben dan zij het gehad hebben. Daardoor is het moeilijk geworden om te accepteren dat bepaalde moeilijkheden bij het leven horen. De ChristenUnie vindt het belangrijk dat we in Midden-Delfland het normaliseren van dergelijke (tijdelijke) moeilijkheden weer bespreekbaar maken, waarbij uiteraard niemand met een hulpvraag de deur wordt gewezen.

Eenzaamheid

De eerste week van oktober was de week tegen de eenzaamheid. Uiteraard zijn wij heel blij met dit initiatief. Algemeen wordt verondersteld dat als gevolg van de coronacrisis de groep mensen die lijden onder eenzaamheid is toegenomen. Eenzaamheid bestrijden vraagt de inzet van maatschappelijke organisaties en inwoners als naasten van mensen die eenzaam zijn.

Bibliotheek

Met ingang van 2021 is de jaarlijkse bijdrage vanuit de gemeente voor de bibliotheek met 50.000€ verlaagd. Vanwege deze bezuinigingsmaatregel heeft de bibliotheek de steunpunten in Maasland en Schipluiden moeten sluiten. Door sluiting van de steunpunten voelden de scholen in Maasland en Schipluiden zich genoodzaakt een mini-bibliotheek op school te starten. Hiertoe moeten de scholen uit hun beperkte middelen ook aan meebetalen. Daarnaast zijn er voor de oudere doelgroep in de Singelhof (Maasland) en in Akkerleven (Schipluiden) ook een mini- steunpunt gestart. Onze indruk is dat een deel van de bezuiniging is afgewenteld op de basisscholen in Maasland en Schipluiden. De vraag rijst of één steunpunt per dorpskern toch niet efficiënter is.

  • Kan het college aangeven wat globaal de extra kosten zouden zijn als wij in Maasland en Schipluiden zouden overgaan tot één steunpunt?

  • Zijn er nog andere obstakels om te komen tot één steunpunt per dorpskern?

  • Wat zijn de mogelijkheden om over te gaan tot een kleinere huisvesting van de bibliotheek in Den Hoorn

Verenigingen en cultuurorganisaties

Ook de verenigingen (sport, dans, zang, etc) en de cultuursector zijn getroffen door de coronacrisis. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn. Deze verenigingen zijn namelijk “het cement van onze samenleving”. Ze houden onze samenleving bij elkaar en zorgen ervoor dat mensen laagdrempelig met elkaar in contact blijven. Verenigingen en de cultuursector zijn, als gevolg van de crisis, een (groot) deel van hun inkomsten kwijtgeraakt. Zeker de cultuursector kan met relatief kleine bedragen geholpen worden. De gemeente Westland heeft voor maatschappelijke organisaties die door de coronacrisis getroffen zijn een subsidieregeling ingesteld. De gemeente Westland wil met de regeling voorkomen dat de coronacrisis leidt tot beëindiging van activiteiten van deze organisaties (WOS 14-1-2021).

  • Is het bij het college bekend of er in Midden-Delfland behoefte is aan een dergelijke regeling?

  • Indien de behoefte er blijkt te zijn, is het college dan bereid de mogelijkheden hiertoe te bekijken?

Onderwijs

De ChristenUnie vindt dat kinderen en jongeren onderwijs moeten krijgen dat aansluit op hun talent om daarna een plek te vinden in de maatschappij. De schoolbesturen zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van het onderwijs. De gemeente is verantwoordelijk voor goede huisvesting van onze scholen. Het is belangrijk voor de kinderen, en daarmee voor de samenleving, dat er een goed samenspel is tussen de schoolbesturen (kwaliteit van het onderwijs) en de gemeente (voor de benodigde huisvesting). In de programmabegroting (halverwege pagina 8) staat: “In Schipluiden zetten we volgende stappen in een passend niveau van de huisvesting van scholen en maatschappelijke voorzieningen.” In antwoord op technische vragen geeft u aan dat de scholen in Schipluiden op basis van de kentallen voor de leerlingenprognoses 6 lokalen meer hebben dan zij op basis van de kentallen nodig hebben. Als ChristenUnie plaatsen wij daar vraagtekens bij. Het lijkt er op dat het door het college gehanteerde begrip “passend niveau van de huisvesting van scholen” uitsluitend gebaseerd is op de kentallen voor leerlingenprognoses. De kwaliteit van het onderwijs speelt hierin blijkbaar geen rol.

  • Kan het college aangeven wat hier wordt bedoeld met passend niveau van de huisvesting van scholen?

  • Is het college het met ons eens dat bij de invulling van het begrip “passend niveau van de huisvesting van scholen” het door de school gehanteerde onderwijsconcept mede bepalend moet zijn voor de invulling van dit begrip?

  • Is het college bereid om hier in overleg met de scholen te komen tot een goede oplossing? Dit in het belang van de kinderen?

Wonen

Het vinden van een goed en betaalbaar huis is voor velen in Nederland op dit moment een groot probleem. Ook in Midden-Delfland is een tekort aan betaalbare woonruimte. Dit is vooral een probleem voor jongeren, ouderen, starters en statushouders. Het bouwen buiten de dorpsgrenzen is ongewenst, evenals het vervangen van openbare ruimte door woningen. Dit maakt wel dat de beschikbare ruimte steeds schaarser wordt en er steeds creatievere oplossingen gevonden moeten worden. Van de beloofde 700 te bouwen woningen door dit college zijn er minder dan 200 daadwerkelijk gerealiseerd. De ChristenUnie wil dat de gemeente met een toekomstgericht woningbeleid de woningmarkt stimuleert. Het woningbeleid moet gericht zijn op kansen voor starters en jonge gezinnen, waardig wonen voor ouderen, en op betaalbaar en duurzaam wonen voor iedereen. Ook moet het beleid aansluiten op de verscheidenheid in de behoeften binnen de drie dorpen en wensen van onze inwoners. De uitdagingen voor woningbouw in de drie dorpen zijn namelijk verschillend.

Tot slot

Wij begonnen deze eerste ronde van de Algemene Beschouwingen met het terugkijken op de moeilijke periode die achter ons ligt. Aan het eind van onze bijdrage in de eerste ronde is het goed te constateren dat het college van Burgemeester en Wethouders, de ambtelijke ondersteuning en de gemeenteraad zo goed en zo kwaad als het ging, door zijn gegaan en verantwoordelijkheid hebben genomen. Dank daarvoor! Maar vooral dank en waardering voor de vele inwoners die zich, allemaal op hun eigen manier, tijdens deze coronacrisis zijn blijven inzetten voor hun kerk, school, sportclub, vereniging, en/of de mensen om hen heen.
Hier zijn wij als ChristenUnie enorm trots op! Wij sluiten af met de woorden: “Zet je in voor de bloei van de stad waarin je woont, want de bloei van de stad is ook jullie bloei”. Woorden uit het bijbelboek Jeremia (hoofdstuk 29 vers 7). Deze woorden hebben wij als fractie steeds voor ogen gehouden de afgelopen 4 jaren.

« Terug